Μαγική Δηιάνειρα η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στην «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου

karousos 205Μαγική Δηιάνειρα η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στην «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου
Αθήνα. Τετάρτη 29 Ιανουαρίου. Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος παρουσίασαν με επιτυχία την όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα»  του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.


Η λυρική τραγωδία «Ολυμπιακή Φλόγα» βασισμένη στις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή εντυπωσίασε. Την προσεγμένη καλλιτεχνική επιμέλεια και άριστη σκηνοθεσία είχε ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος. Στον ρόλο της Δηιάνειρας η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα εκφραστικότατη με άρτια φωνητική τεχνική κατάρτιση ερμήνευσε το πάθος της ηρωίδας για τον Ηρακλή, και με μεγάλες φωνητικές εναλλαγές έδειξε το βύθισμα της τραγικής ηρωίδας στα τάρταρα της απελπισίας που την οδηγούν στην αυτοκτονία.
karousos 201Ο μεγάλος μας τραγικός ποιητής Σοφοκλής, στο πρόσωπο της Δηιάνειρας τοποθετεί όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν την απογοήτευση της μοιχείας. Η Δηιάνειρα βλέπει στον Ηρακλή όχι μόνο τον πανανθρώπινο ήρωα αλλά και τον δικό της προσωπικό ήρωα. Από την στιγμή που ο Ηρακλής την έσωσε από τα χέρια του Αχαιλωου και σκότωσε τον Κένταυρο Νέσσο, ήταν στα μάτια της ο ήρωας της και δέθηκε μαζί του αποκλειστικά για πάντα, δεν μπορούσε να δεχτεί άλλη γυναίκα δίπλα του. Και εδώ έρχεται η ειρωνεία της ζωής που παίζει τα πιο παράξενα παιχνίδια. Ο χρησμός που είχε πάρει η Αλκμήνη έλεγε ότι ο Ηρακλής θα θανατωθεί από έναν πεθαμένο. Η Δηιάνειρα και πολύ λογικά πίστεψε ότι ο πεθαμένος ήταν ο Κένταυρος που εκδικήθηκε δίνοντας της το δηλητηριασμένο αίμα του ως ερωτικό φίλτρο. Και όμως αποδεικνύετε ότι ο πεθαμένος δεν ήταν ο Κένταυρος αλλά η ίδια η Δηιάνειρα, διότι όταν έρχεται ο Ηρακλής μισοπεθαμένος η Δηιάνειρα έχει είδη αυτοκτονήσει και ο Ηρακλής πεθαίνει από την δική της πράξη.
Ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος, έδωσε έναν Ηρακλή σκληρό, απρόσωπο, όπως έπρεπε για έναν ήρωα που έχει την στιγμή αυτή ξεφύγει από τα τετριμμένα κοινά ανθρώπινα συναισθήματα, στο αποκορύφωμα της επίγειας δόξας του. Στον ρόλο του Ύλλου ο Βασίλης Ασημακόπουλος ερμήνευσε με πηγαία μουσικότητα την άρια «Χτες το βράδυ στα σκοτάδια», και ήταν πολύ θεατρικός στην τελευταία σκηνή της αυτοκτονία της Δηιάνειρας.
Στον ρόλο της Αλκμήνης η σοπράνο Νάνσυ Παπακωνσταντίνου ήταν λιτή και πιστή στο παίξιμο της με άρτια φωνητική τεχνική και ωραίο φωνητικό χρώμα. Στο ρόλο της Μακαρίας η σοπράνο-κολορατούρα Βανέσα Καλκάνη ερμήνευσε σωστά την παρτιτούρα του συνθέτη με μεγάλη φωνητική εμβέλεια και ωραία φωνή. Στο ντουέτο karousos 203Αλκμήνη και Μακαρία οι φωνές των δυο ερμηνευτριών έδεσαν υπέροχα μέσα στην μουσική. Επίσης η Βανέσσα Καλκάνη έδειξε το θεατρικό της ταλέντο στην δολοφονία της Ιόλης.
Αντί εισαγωγής ερμηνεύτηκε το Πρώτο Μέρος του Κουαρτέτου του Παναγιώτη Καρούσου από την έξοχη Δανάη Κιουπούρογλου στο φλάουτο, τον Τριαντάφυλλο Βαβάτσικο στο βιολί, τον Δημήτρη Σιδερή στο όμποε, και την Μαρία Μαζαράκη στο τσέλο. Η Gulnora Tulyaganova στο πιάνο με τον Δημήτρη Σιδερή στο όμποε ερμήνευσαν υπέροχα την μεταγραφή της άριας «Και τώρα μόνος» του Προμηθέα.
Ο Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών μίλησε για την συμβολή του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στην τέχνη και συμπεριέλαβε την παράσταση στις εορταστικές εκδηλώσεις των 80 χρόνων της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

karousos 202 karousos 204
   
Share

Radio GreekSound Live

radio 200
Δεύτερο Πρόγραμμα

 

Facebook

Twitter

Ελληνική Μουσική και Όργανα

Νταούλι

Νταούλι

Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα Μεμβρανόφωνα Νταούλι Γνωστό ήδη από τους...

Δελτία ενημέρωσης

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα www.mousikorama.gr μείνετε ενημερώμενοι για τα μουσικά νέα, συνεντεύξεις και μουσικά άρθρα.

Radio Greek Sound Live

Radio Greek Sound Νέα