Βραδιά αφιερωμένη στο Νίκο Καββαδία

kavadias-1-1Βραδιά αφιερωμένη στο Νίκο Καββαδία
Ο «Μαραμπού» στο «Τσάι στη Σαχάρα»

Bράδυ Πέμπτης, 6  Μαρτίου. Το «Τσάι στη Σαχάρα» πλημμύρισε από μελωδίες, γεμάτες αλμύρα και νοσταλγία, που μας ταξίδεψαν στα πέρατα του κόσμου,

από την Αλεξάνδρεια και τη Βηρυτό μέχρι τη Μασσαλία, την Κίνα και τον Ινδικό Ωκεανό. Καπετάνιος και ξεναγός μας ταυτόχρονα  ο «Μαραμπού», ή αλλιώς ο «ποιητής της θάλασσας και των περιπλανήσεων», Νίκος Καββαδίας! Εκφραστές του: Το συγκρότημα «Ανάδρομοι» (Κώστας Μπιλίσης, Αντιγόνη Πενέζη) και ο ηθοποιός Γιώργος Μπασιάκος.
Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα, μάθαμε ότι ο «Κόλιας» (για τους δικούς του) καθόταν στο ίδιο θρανίο με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Δημοτικό Σχολείο και ότι τη μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα του την εμφύσησε ο Παύλος Νιρβάνας. Παραξενευτήκαμε από το γεγονός ότι ο Σεφέρης απέφυγε να τον χαιρετήσει, κατά τη διάρκεια κοινού τους ταξιδιού, αλλά κατανοήσαμε το γιατί, μόλις πληροφορηθήκαμε το περιστατικό με το ταξί στη Βηρυτό…
kavadias-2Κατόπιν, απολαύσαμε μελοποιημένο Καββαδία από τις συλλογές «Μαραμπού», «Πούσι» και «Τραβέρσο», ακούγοντας μελωδίες από τα: «Σταυρός του Νότου», «Το Καραντί», « Ένα μαχαίρι», «Με πορφυρό στα χείλη μου κοχύλι σε προστάζω», «Οι προσευχές των ναυτικών», ενώ ενδιάμεσα η απαγγελία από τη «Βάρδια» μας έφερε στο μυαλό σκηνές γεμάτες φως, έντονα χρώματα και βαθειά συναισθήματα ενός ναυτικού, που θεωρεί την καμπίνα του πλοίου πραγματικό σπίτι του.
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος είχε πιο έντονο χαρακτήρα με κομμάτια όπως: «Ιδανικός και ανάξιος εραστής», «Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής», «Ένας δόκιμος στη γέφυρα εν ώρα κινδύνου», «Γυναίκα», «Πικρία», «Θεσσαλονίκη» και βεβαίως με αποσπάσματα από τη «Βάρδια» αλλά και από το «Γλάστρα, λουκέτο, κορδόνι», έργο του Γιώργου Μπασιάκου, επηρεασμένο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καββαδία.
Για όσους είστε λάτρεις και νοσταλγοί του  «ποιητή της θάλασσας», η εκδήλωση θα επαναληφθεί την Πέμπτη 10 Απριλίου στο «JAZZ POINT», Ακαδημίας 18, στο Σύνταγμα.

03/2014 Μίνα Μαύρου

bassiakos-4Φωτογράφος Ιορδάνης Κεβρεκίδης

Share

Radio GreekSound Live

radio 200
Δεύτερο Πρόγραμμα

 

Facebook

Twitter

Ελληνική Μουσική και Όργανα

Νταούλι

Νταούλι

Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα Μεμβρανόφωνα Νταούλι Γνωστό ήδη από τους...

Δελτία ενημέρωσης

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα www.mousikorama.gr μείνετε ενημερώμενοι για τα μουσικά νέα, συνεντεύξεις και μουσικά άρθρα.

Radio Greek Sound Live

Radio Greek Sound Νέα