Βιογραφικά αλφαβητικά

Εδώ υπάρχουν (αλφαβητικά πατώντας σε ένα γράμμα) βιογραφίες και δισκογραφίες καλλιτεχνών παλιών που αγαπήσατε πολύ και νέων που σίγουρα θ' αγαπήσετε...

Α  Β  Γ  Δ  Ε  Ζ  Η  Θ  Ι  Κ  Λ  Μ  Ν  Ξ  Ο  Π  Ρ  Σ  Τ  Υ  Φ  Χ  Ψ Ω

Ανδρουλάκης Νίκος Βιογραφικό και Δισκογραφία

mousikorama androulakis nikos 001Ανδρουλάκης Νίκος
Γεννήθηκε στην Κρήτη, στο χωριό Αβδού του νομού Ηρακλείου.
Μεγάλωσε με τους ήχους της κρητικής λύρας, μιας και ο πατέρας του είναι ο λυράρης Μανώλης Ανδρουλάκης. Οι πρώτες επαφές με το τραγούδι ξεκίνησαν από τις σχολικές εκδηλώσεις και από παρέες με αγαπημένους φίλους. Το 1985 έρχεται στην Αθήνα και συνεργάζεται με συνθέτες όπως: ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Λίνος Κόκοτος και ο Γιώργος Σταυριανός.

Η συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ξεκίνησε το 1987, και επί σειρά ετών συμμετείχε σε αρκετές συναυλίες του συνθέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Αύγουστος 1987 στο Ηράκλειο και στα Χανιά.
- Μάιος 1988, Αύγουστος 2004 και Ιούλιος 2005 στο Ηρώδειο.
- Αύγουστος 1988 στο Ηράκλειο, στην Ιεράπετρα και στο Κατράκειο (Νίκαια)
- Οκτώβριος 1988, στο θέατρο DOMINION του Λονδίνου (τρεις συναυλίες).
- Σεπτέμβριος 1989, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων στην Καβάλα.
- Ιούλιος 1991, στην Ξάνθη, στην Νάουσα, στην Δράμα.
- Μάρτιος 1992, στο θέατρο PALAIS DE BEAUX-ARTS στις Βρυξέλλες και - Οκτώβριος 1992, στο Παττίχειο Δημοτικό θέατρο Κύπρου όπου ο Γ. Μαρκόπουλος παρουσίασε τους΄Ελεύθερους Πολιορκημένους΄ σε ποίηση Δ. Σολωμού.
- 2005 στην Ξάνθη, στο Αγρίνιο, στη Ιεράπετρα και στην Πλ. Ελευθερίας στο Ηράκλειο.
Mε τον Γιώργο Σταυριανό συνεργάστηκε σε συναυλίες στην Αθήνα και στην Κρήτη.
- Επίσης τον Δεκέμβριο του 1986, συμμετείχε σε δύο συναυλίες του παραπάνω συνθέτη στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ., και τις παρακολούθησε η τότε υπουργός πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.
- Το 1991 συνεργάζεται με τον Χριστόδουλο Χάλαρη και γίνεται ο διπλός δίσκος: ΄ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΟΣ΄, ένα μουσικό - ηχητικό ντοκουμέντο για τα 50 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης.
Συμμετέχει με τρία τραγούδια:΄Από τη Κάντανο έρχομαι΄, και ΄Αητόπουλα απ΄ το Ομαλό ΄.
Το τρίτο τραγούδι ΄Ονείρου πύργος΄ είναι σε ποίηση του Αντώνη Σανουδάκη.
- Το 1992 συμμετέχει με τέσσερα τραγούδια στον δίσκο του συνθέτη Λίνου Κόκοτου ΄ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ και ΧΡΩΜΑΤΑ΄. ΄Τ΄ αγέρινο σου βλέμμα΄ σε στίχους του Γιάννη Μέτσικα, ΄ Σε παρακολουθώ ΄ σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, ΄Κάθε λεπτό ΄ και ΄ Είναι η νύχτα απειλή ΄ σε στίχους του Χρήστου Πρωμύρα.
- Τον Οκτώβριο (1994) έλαβε μέρος στις συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου ο συνθέτης παρουσίασε την ΄Λειτουργία του Ορφέα΄ και άλλα τραγούδια.
- Τον Απρίλιο (1995) κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος: ΄ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΔΡΟΜΟΣ΄.
Την μουσική στα δώδεκα τραγούδια υπογράφει ο Γιώργος Θεοχαρόπουλος, και τους στίχους ο Ηλίας Κατσούλης (8) και ο Γιάννης Τζουανόπουλος (4).
Μεταξύ των τραγουδιών: ΄ Ένα φεγγάρι δρόμος ΄, ΄Είσαι μια νότα του Τσιτσάνη΄, ΄Εγώ κρατώ τα όμορφα΄, ΄Φεγγάρι μου απόψε να μη βγεις΄κ.α.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου συμμετέχει στο δίσκο: ΄ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ΄ με το τραγούδι που έχει τίτλο: ΄ Χαράζει ΄. Την μουσική υπογράφουν ο Αντώνης & ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης και τους στίχους ο Μανώλης Ανδρουλάκης.
- Τον Οκτώβριο (1997), κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του ΄ΜΥΘΙΚΑ ΚΑΡΑΒΙΑ΄.
Στον δίσκο υπάρχουν 11 καινούρια τραγούδια μεταξύ αυτών: ΄Του Παραδείσου λεμονιά΄, ΄Συνάντηση΄, ΄Ομόνοια - Θησείο΄, ΄Τα ωραία΄, ΄Δεν είναι ο έρωτας καπνός΄ κ.α.
Στα πέντε την μουσική υπογράφει ο Παντελής Θαλασσινός και στα έξι ο Γιώργος Αρσενίδης. Τους στίχους υπογράφουν ο Ηλίας Κατσούλης (8), ο Αντώνης Πετράτος (2) και ο Κώστας Τσούτσας (1).
- Τον Φεβρουάριο (2001),κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος ΄ΤΑ ΤΙΜΑΛΦΗ΄.
Δεκατέσσερα τραγούδια. Τα εννέα από αυτά είναι τραγούδια που βγήκαν στη δισκογραφία πριν από αρκετά χρόνια. Την μουσική και τους στίχους, υπογράφουν μεγάλοι λυράρηδες και λαουτιέρηδες της Κρήτης Σκορδαλός, Μουντάκης, Μπαξεβάνης, Φουσταλιέρης κ.α.
Στα πέντε καινούρια τραγούδια, που είναι σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, την μουσική υπογράφουν ο Γιώργος Καλομοίρης, ο Χαρ. Γαργανουράκης, ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο Μιχάλης Αλεφαντινός και ο Νίκος Καραβιράκης.
Ενορχήστρωση Γιάννης Παπαζαχαριάκης.
Μεταξύ των τραγουδιών:΄Ανεξήγητος χρησμός΄, ΄Στις βραδινές σου προσευχές΄, ΄Πονεμένη καρδιά΄, ΄Φιλεντέμ΄ ,΄Τι να την κάνω την καρδιά΄, ΄Πάντα θλιμμένη χαραυγή΄ κ.α. Ένα μουσικό ταξίδι στο χθες και στο σήμερα της κρητικής μουσικής.
- Στις 11 Ιουνίου 2001, πήρε μέρος στη μεγάλη συναυλία για τα 60 χρόνια από τη ΄Μάχη της Κρήτης΄, που οργάνωσε η Παγκρήτιος Ένωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο ΄Καλλιμάρμαρο΄, με έργα του Μίκη Θεοδωράκη.
- Τον Φεβρουάριο του 2002, συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μητροπάνο στην μουσική σκηνή ΄ΖΟΟΜ΄ στην Πλάκα, σε σαράντα οκτώ μοναδικές παραστάσεις.
- Τον Ιούνιο του 2002 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Θανάση Νικόπουλου΄ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Νo 2΄, στην οποία συμμετέχει με δύο τραγούδια: ΄Μετά την Τροία΄ σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και ΄Πλάνη διπλή των ερώτων΄ σε ποίηση του Γιώργου Βέη.
- Τον Ιούλιο (2002) συμμετείχε στην συναυλία-αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού. Την συναυλία οργάνωσε το μουσικό περιοδικό ΄Δίφωνο΄.
- Τον Νοέμβριο (2002) πραγματοποίησε συναυλία στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων: ΄ΚΟΥΡΗΤΕΣ - ΑΡΚΑΔΙ - ΑΘΗΝΑ 2004΄, που οργάνωσε η Παγκρήτια Ομοσπονδία Γερμανίας. Η συναυλία έγινε στην αίθουσα Rheinterrasse.
- Toν Ιούνιο (2003) κυκλοφόρησε ο τέταρτος δίσκος ΄ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΟΥΡΑΝΟ΄, σε μουσική του Γιώργου Δεσποτίδη και σε στίχους του Ηλία Κατσούλη. Δέκα νέα τραγούδια, μεταξύ των άλλων: ΄ Άστρο της φωτιάς΄, ΄Φθινόπωρο τα μάτια σου ΄, ΄ Να με κρατάς να με ΄χεις ΄, ΄ Ένα κομμάτι ουρανό΄ κ.α.
Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου έδωσε συναυλίες έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου (2003), μαζί με τον Χαρ. Γαργανουράκη, πραγματοποίησαν πέντε συναυλίες σε πόλεις της Κρήτης.Οι συναυλίες αυτές, ήταν ένα αφιέρωμα στους΄ Πρωτομάστορες΄ της κρητικής μουσικής, και έγιναν υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης νομού Ηρακλείου.
- Στις 16 Σεπτεμβρίου 2003 συμμετείχε με τον Νότη Μαυρουδή, την Γλυκερία, τον Ορφέα Περίδη, τον Παντελή Θαλασσινό, την Καλλιόπη Βέτα κ.α., στη συναυλία που έγινε προς τιμήν του Ηλία Κατσούλη στο ΄ Θέατρο Βράχων ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΄. Την συναυλία οργάνωσε ο Δήμος Βύρωνα.
Στις 26 του ίδιου μήνα πραγματοποίησε συναυλία στο πλαίσιο των Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ηλιούπολης. Στη συναυλία έγινε ολοκληρωμένη παρουσίαση του δίσκου ΄ Ένα κομμάτι ουρανό ΄ με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Δεσποτίδη. Έπαιξαν ακόμα oι μουσικοί: Παντελής Δεσποτίδης βιολί, Βασίλης Ηλιάδης μπουζούκι, Γιώργος Κωτσίνης κλαρίνο, Μάνος Πυροβολάκης κρητική λύρα, Μανόλης Καρπάθιος κανονάκι, Λευτέρης Ζέρβας ακορντεόν, Παντελής Κωνσταντινίδης μπουζούκι και Θωμάς Κοντογεώργης πιάνο.
- Τον Νοέμβριο 2003 κυκλοφορεί ο δίσκος: ΄ΣΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΜΑΝΑ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ΄, ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας, που οργάνωσε το μουσικό περιοδικό ΄Δίφωνο΄, στο θέατρο του Λυκαβηττού για τον Νίκο Ξυλούρη και σ΄ αυτόν συμμετέχει με δύο τραγούδια: ΄Γεια σου χαρά σου Βενετιά΄ και ΄O Πραματευτής΄.
- Tο Φεβρουάριο του 2004 στη μουσική σκηνή ΄ ΧΑΜΑΜ΄ σε τέσσερις βραδιές, παρουσίασε τραγούδια από τους δίσκους του, καθώς και τραγούδια που έχουν γράψει Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί.
- Το καλοκαίρι του 2004, πραγματοποίησε συναυλίες σε δήμους της Κρήτης, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας τη δισκογραφική του δουλειά, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τον Γ. Μαρκόπουλο, συμμετέχοντας σε συναυλίες που έδωσε ο συνθέτης στην Άρτα, στην Αρχαία Κόρινθο, στο Κάστρο της Μυτιλήνης, στο Ηράκλειο και στο Ηρώδειο (5 Αυγούστου ΄04) αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια,
(βλ. εφημ.΄ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ΄, 7- 8 -2004)
- Στις 6 Αυγούστου τραγούδησε στο Φεστιβάλ DRANOUTER του Βελγίου σε συναυλία, υπό τη διεύθυνση του Γ. Μαρκόπουλου.
- Τον Σεπτέμβριο του 2004 συμμετέχει φιλικά με το τραγούδι ΄ Μια φορά΄,
στην δισκογραφική δουλειά του νέου τραγουδοποιού Γιάννη Παξιμαδάκη.
Ο δίσκος έχει τίτλο: ΄ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΕ ΚΑΛΩ΄.
Οι στίχοι του τραγουδιού που ερμηνεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι της Αλεξάνδρας Νικολάου.
- Στις 8 Ιουλίου ΄05 συμμετείχε σε συναυλία του Γ. Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο.
- Τον Δεκέμβριο ΄05 συμμετέχει με τέσσερα τραγούδια στο δίσκο: ΄ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΣΑ΄ σε μουσική του Γιάννη Νικολάου. Στα τραγούδια ΄Λογισμός΄ και ΄ Χρώμα με χρώμα ΄ τους στίχους έγραψε η Χαρούλα Βερίγου και στα άλλα δυο ΄ Της Παναγιάς τη μέρα΄ και ΄Ας ήμουν΄ ο Κώστας Τσούτσας και ο Φώτης Σώλος με την συνεργασία του Γ. Νικολάου.
- Τον Φεβρουάριο ΄06 συμμετείχε στον κύκλο των εκδηλώσεων ΄Οι ποιητές των τραγουδιών΄, στο αφιέρωμα για τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου που οργάνωσε ο Δήμος Βύρωνα, στον δημοτικό κινηματογράφο ΄Νέα Ελβετία΄.
- Τον Μάιο ΄06 μαζί με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη πραγματοποίησαν συναυλία στο Δήμο Αγ. Δημητρίου, στις εκδηλώσεις αφιέρωμα στην μνήμη του Αλέκου Παναγούλη. Επίσης τον ίδιο μήνα, στον χώρο έκφρασης και δημιουργίας ΄ Παιδίων δράσεις΄ πραγματοποίησε συναυλία με τίτλο ΄Λίγο πριν φύγει η Άνοιξη΄.
- Τον Ιούλιο ΄06 ερμήνευσε τραγούδια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην εκδήλωση που έγινε για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του, στο αθλητικό κέντρο των Σπάτων. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν, η Νομαρχία Αν. Αττικής, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ΄ Ελ. Βενιζέλος΄ και οι δέκα σύλλογοι Κρητών Ανατολικής Αττικής.
- Στις 11 Νοεμβρίου ΄06 πραγματοποίησε συναυλία στην Ένωση Κρητών Αγ. Αναργύρων, με τίτλο ΄Για το όνειρο της λευτεριάς΄.
- Στις 20 Νοέμβριου ΄06, συμμετείχε στο αφιέρωμα για τον Νίκο Καζαντζάκη, που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Γυναικών Χανίων Κρήτης.
- Στις 20 Απριλίου ΄07 συμμετείχε με τον Ψραντώνη, τον Μανώλη Λιδάκη και τον Μανώλη Ρασούλη στη συναυλία μνήμης και αγάπης με τίτλο:΄ Ένα παλιό τάμα...΄ στο CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Η συναυλία οργανώθηκε από τον Μίμη Ανδρουλάκη.
-Στις 8 Μαΐου ΄07 συμμετείχε σε εκδήλωση - συναυλία για τον Νίκο Καζαντζάκη που πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα στην αίθουσα ΄Αργοναύτες Κομνηνοί΄.
-Τον Μάιο (2007) κυκλοφορεί η πέμπτη δισκογραφική του δουλειά: ΄ΛΑΛΗΜΑΤΑ ΟΝΕΙΡΟΥ΄. Διπλός δίσκος με 24 τραγούδια, από την πλούσια μουσική παράδοση της Κρήτης και της Σμύρνης. Η πρώτη παρουσίαση του δίσκου έγινε στο cafe του βιβλιοπωλείου ΄ΙΑΝΟΣ ΄ στις 7/6/07 με ομιλητές τον Γιώργο Βιδάλη και τον Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη, και ακολούθησε παρουσίαση στο ΄Μουσείο Λαικών Οργάνων΄ στις 25/9/07, με ομιλητή τον Λάμπρο Λιάβα.
-Στις 12/8/07 συμμετείχε στη συναυλία-αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, που πραγματοποιήθηκε στο Ταβάρι Μυτιλήνης.
-Στις 2/9/07 στην Ξάνθη, με τον Χαρ. Γαργανουράκη πραγματοποίησαν συναυλία έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΄Γιορτές Παλιάς Πόλης 2007΄.
-Στις 12/11/07 συμμετείχε σε εκδήλωση-συναυλία για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.


Ανδρουλάκης Νίκος- Η σκουριά και η λησμονιά

Δισκογραφία

Ένα φεγγάρι δρόμος ΄ (1995),
΄ Μυθικά καράβια ΄(1997),
΄ Τα Τιμαλφή ΄(2001),
΄ Ένα κομμάτι ουρανό ΄(2003)
΄ Λαλήματα Ονείρου ΄ (2007).
Επίσης έχει συμμετοχή σε πολλούς δίσκους:
΄ Κρητών Έπος ΄, ΄ Ζωγραφιές και Χρώματα ΄, ΄ Μουσική Άνοιξη ΄,
΄ Σαν έρθουν μάνα οι φίλοι μου ΄, ΄ Τραγούδια του έρωτα και της
θάλασσας No 2 ΄, ΄ Στο νότο έρωτας φυσά ΄ κ.ά.


Έχει συνεργαστεί με συνθέτες και στιχουργούς:

Γιάννης Μαρκόπουλος, Χριστόδουλος Χάλαρης, Λίνος Κόκοτος,
Γιώργος Σταυριανός, Μιχάλης Τρανουδάκης, Ηλίας Κατσούλης,
Παντελής Θαλασσινός, Γιώργος Δεσποτίδης, Γιάννης Νικολάου,
Γιώργος Αρσενίδης, Αντώνης Πετράτος, Θανάσης Νικόπουλος,
Γιώργης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Τζουανόπουλος,
Χαρούλα Βερίγου, Γιάννης Παξιμαδάκης κ.α., καθώς και με
καλλιτέχνες κρητικής μουσικής: Γιώργος Καλομοίρης, Χαράλαμπος
Γαργανουράκης, Μιχάλης Αλεφαντινός, Μανώλης Ανδρουλάκης,
Μιχ. & Αντ. Φραγκιαδάκης, Νίκος Καραβιράκης, σε επίπεδο συναυλιών
και δισκογραφίας.
Από τις παρέες με τους αγαπημένους φίλους του στην Κρήτη,
βρέθηκε να τραγουδά στο Ηρώδειο το 1988, το 2004 και το 2005,
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1994, σε μεγάλα θέατρα της
Ευρώπης, στο DOMINION του Λονδίνου(1988), στο PALAIS DE
BEAUX-ARTS των Βρυξελλών(Μάρτιος 1992), στο Παττίχειο Θέατρο
στην Κύπρο(Οκτώβριος 1992), και σε όλες σχεδόν της πόλεις της
Ελλάδας με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, στο Καλλιμάρμαρο στάδιο το
2001 για τα 60 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, με τραγούδια του
Μίκη Θεοδωράκη, στην μουσική σκηνή ΄ΖΟΟΜ΄ στην Πλάκα (Φεβ. 2002)
με τον κορυφαίο λαϊκό τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνο, αλλά και στο
αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού (Ιούλιος 2002).
Από το 1998 μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει πλήθος εμφανίσεων σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και συναυλίες σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Share

Radio GreekSound Live

radio 200
Δεύτερο Πρόγραμμα

 

Facebook

Twitter

Ελληνική Μουσική και Όργανα

Νταούλι

Νταούλι

Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα Μεμβρανόφωνα Νταούλι Γνωστό ήδη από τους...

Δελτία ενημέρωσης

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα www.mousikorama.gr μείνετε ενημερώμενοι για τα μουσικά νέα, συνεντεύξεις και μουσικά άρθρα.

Radio Greek Sound Live

Radio Greek Sound Νέα