Βιογραφικά αλφαβητικά

Εδώ υπάρχουν (αλφαβητικά πατώντας σε ένα γράμμα) βιογραφίες και δισκογραφίες καλλιτεχνών παλιών που αγαπήσατε πολύ και νέων που σίγουρα θ' αγαπήσετε...

Α  Β  Γ  Δ  Ε  Ζ  Η  Θ  Ι  Κ  Λ  Μ  Ν  Ξ  Ο  Π  Ρ  Σ  Τ  Υ  Φ  Χ  Ψ Ω

Τουρνάς Κώστας Βιογραφικό και Δισκογραφία

mousikorama_tournas_kostas_mΟ Κώστας Τουρνάς ανήκει σ' εκείνο το σπάνιο είδος καλλιτεχνών, που ποτέ δεν μένουν ικανοποιημένοι απ' την δουλειά τους. Η σοβαρότητα, είναι πάντα το κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς του. Εφευρετικός, ουσιαστικός, ευθύς και πάντα ...νέος.
Πολυσύνθετος και αεικίνητος, σεμνός και ορθολογιστής προχωρά εδώ και χρονιά με σιγουριά σ' έναν δρόμο που άνοιξε ο ίδιος. Συνθέτης στιχουργός και ερμηνευτής, πέτυχε, εκτιμήθηκε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας τον Σεπτέμβρη του 1949 της Αρκαδίας και έζησε εκεί μέχρι 10 χρονών, ενώ το 1959 έρχεται στην Αθήνα και αρχίζει μαθήματα κιθάρας.

Στα 13 του κάνει το πρώτο του group που παίζει Λατινοαμερικάνικα τραγούδια. Στο γυμνάσιο άλλαξε πολλά σχολεία. Όπως λέει ο ίδιος, δεν άνοιξε βιβλίο από την δευτέρα γυμνασίου και μετά. Για να μην χάσει όμως χρονιές εφάρμοσε την τακτική που έλεγε "Όταν γίνεται παράδοση στο μάθημα θα αφιερώνομαι πλήρως στην παράδοση και αυτή θα είναι η μελέτη μου." Από το 1961 ξεκίνησε κιθάρα μέχρι το 1965 με δάσκαλο.

Από εκείνο το σημείο και μετά, χάνεται ο έλεγχος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. "Το καλοκαίρι το '67 και μη συνειδητοποιημένος τι σημαίνει επταετία, τι σημαίνει χούντα, στον κόσμο μου εγώ, ασχολούμαι με την μουσική". Λίγο αργότερα σαν επαγγελματίας πια, παίζει και τραγουδά σε διάφορα clubs της Αθήνας. Το καλοκαίρι του '67 δουλεύει πρώτη φορά επαγγελματικά στα Καμμένα Βούρλα με διάφορους φίλους και συνεργάτες. Είναι η πρώτη τους χορευτική ορχήστρα. Κάποια στιγμή ο Κώστας ένιωσε οτι κουράζεται και προσφέρει πολλά γι' αυτά τα χρήματα που έπαιρνε εκείνη την εποχή. Έτσι πριν το στρατό, πούλησε όλα του τα μηχανήματα, ενισχυτή, κιθάρες ηλεκτρικές, μικρόφωνα, εφέ και έμεινε με μια ξύλινη κιθάρα και ορκίστηκε ότι το ημερομίσθιο του μουσικού για εκείνον τελείωσε.
Έγραφε τραγούδια σ' ένα χαρτί, δανειζόταν και από ένα φίλο του ένα μονοφωνικό κασετόφωνο και με την κιθάρα του έπαιζε μελωδίες. Εκείνη την εποχή έγραφε και τραγούδια σε συνεργασία με φίλους του. Το "Ήλιε μου" είναι ένα τραγούδι που η μουσική του γράφτηκε σε συνεργασία με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Για το "Άνθρωπε αγάπα" αιτία ήταν η αντιπολεμική ταινία ματωμένες φράουλες . Την άνοιξη του 1971, πριν ακόμα ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία, ξεκινάει πρόβες με τους POLL. O Robert Williams, ο Σταύρος Λογαρίδης και ο Κώστας Παπαιωάννου κάνουν την μεγαλύτερη επιτυχία που γνώρισε ποτέ μουσικό group στην Ελλάδα. Οι POLL μετά τα "Άνθρωπε αγάπα", "Έλα Ήλιε μου", "Στην Πηγή μια Κοπέλα", "Αετοί", "Η Γενιά μας" και άλλα, διαλύονται δίνοντας την σκυτάλη στην δισκογραφία του Κ. Τουρνά.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ξεκινά προσωπική καριέρα με το δίσκο "Απέραντα Χωράφια". Ακολουθούν τα άλμπουμ: "Αστρόνειρα", "Κυρίες & Κύριοι", "Λευκά Φτερά", "Επί Γης Ειρήνη", "Στο Σινεμά", "Τρωικός Πόλεμος", "Αγαπημένη", "Η Πρόβα", "Τώρα", "Λίγη Αμαρτία", "Υπερβολές", "Tora Tora Tora", "Κλισέ", "Παιχνίδι", "Αλητείες", "Κάτω απ' την Ακρόπολη", "Ντουέτα" με τη συμμετοχή 12 κλασικών τραγουδιστών, και "Κλέβει ο Καιρός".

Ακολούθησαν Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ με βραβεία και διακρίσεις, με ''χρυσό'' κατάλογο σε πωλήσεις δίσκων, τηλεοπτικές και παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά αυτό που μοιάζει να τον συγκινεί περισσότερο απ' όλα είναι το ''καλό'' τραγούδι. Δεκάδες τραγουδιστές έχουν πει τραγούδια του. Ένας μουσικός φιλόσοφος, που χάρισε πάνω από 600 τραγούδια σε 2-3 γενιές, γαλουχώντας και προσφέροντας πλούτο και ανανέωση στο ελληνικό τραγούδι, σαν να ξεκίνησε μόλις χτες.

Δισκογραφία
Προσωπικοί Δίσκοι


1971 - "ΑΝΘΡΩΠΕ" (POLL)
1972- POLL "ΛΕΥΚΟ"
1973 - "ΑΠΕΡΑΝΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ"
1973 - "ΑΣΤΡΟΝΕΙΡΑ"
1974 - "ΚΥΡΙΕΣ & ΚΥΡΙΟΙ"
1974 - "ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ"
1975 - "ΛΕΥΚΑ ΦΤΕΡΑ"
1976 - "ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ"
1979 - "ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ"
1980 - "ΤΩΡΑ"
1981 - "ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ"
1982 - "ΛΙΓΗ ΑΜΑΡΤΙΑ"
1983 - "ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ"
1986 - "ΚΛΙΣΕ"
1988 - "ΠΑΙΧΝΙΔΙ"
1990 - "ΑΛΗΤΕΙΕΣ"
1993 - "ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ"
1994 - "ΝΤΟΥΕΤΑ"
1996 - "ΔΕΝ ΛΕΕΙ"
1982 - "POLL LIVE ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΟ"
1991 - POLL LIVE ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΟ
1998- ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ LIVE ΣΤΟ "ΚΕΝΤΡΙ"
2000 - "ΚΛΕΒΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ"
2000 Που θα κοιμηθείς απόψε remixes (BMG)


Συμμετοχές

1989 Αχ Μαρία (live) (RCA)
1993 Τι έρωτας κι αυτός (ΜΙΝΟS)

 

Share

Radio GreekSound Live

radio 200
Δεύτερο Πρόγραμμα

 

Facebook

Twitter

Ελληνική Μουσική και Όργανα

Νταούλι

Νταούλι

Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα Μεμβρανόφωνα Νταούλι Γνωστό ήδη από τους...

Δελτία ενημέρωσης

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα www.mousikorama.gr μείνετε ενημερώμενοι για τα μουσικά νέα, συνεντεύξεις και μουσικά άρθρα.

Radio Greek Sound Live

Radio Greek Sound Νέα