Κεντίδια - Κωστής Καλαϊτζάκης

Kalaitzakis-kentidia-aΚωστής Καλαϊτζάκης
Κεντίδια
Δημώδη τραγούδια και οργανικοί σκοποί  με αφορμή το ελληνικό λαούτο.
Παραγωγή Ωδή 2011

Ο Κωστής Καλαιτζάκης,   σολίστας του παραδοσιακού λαούτου, κρητικής καταγωγής , μας παρουσιάζει το  τρίτο του CD με τίτλο Κεντίδια. Όπως και  στα δυο προηγούμενα CD του,   Πρόσχορδο (2004),  Απ’τη χώρα καταβαίνω (2009)  δεν περιορίζεται σε ένα στενό κριτικό ρεπερτόριο, αλλα μας παρουσιαζει ένα ευρύτερο πανελλαδικό ρεπερτόριο με το λαούτο σε πρώτο πλάνο.


Μέσα από τα Κεντίδια ο Κωστής Καλαιτζάκης καταφέρνει με το παίξιμό του να μας παρουσιάσει ένα πανελλήνιο μουσικό άκουσμα  όπου πρωταγωνιστεί  το λαούτο, χωρίς να αποκόπτεται παράλληλα από την κρητική μουσική καταγωγή του.
Μελωδίες που μας φέρνουν στο νου εικόνες από την Κωνσταντινούπολη, με δεξιοτεχνικούς χασάπικους και καρσιλαμάδες,  περνώντας κι από το Αιγαίο με έναν οργανικό σκοπό της Χίου, συνεχίζοντας με τον Ικαριώτικο (τραγουδισμένο από τον ίδιο τον Καλαϊτζάκη) και φτάνοντας μέχρι την Κρήτη, με έναν παλιό μερακλίδικο Σταφιδιανό σκοπό.   Το μελωδικό ταξίδι συνεχίζεται με στεριανούς σκοπούς από Ήπειρο, Ρούμελη, Μέγαρα, Θεσσαλία και Μακεδονία  με καρσιλαμάδες, καθιστικούς σκοπούς και τσάμικα, φτάνοντας μέχρι τη Ζάκυνθο, σε ρυθμούς που θυμίζουν Ιταλικό μπαρόκ.  

Kalaitzakis-001Μαθητής του Ζώτου -  μεγάλου δάσκαλου  του λαούτου,   Καλαιτζάκης καταφέρνει να δώσει σε ένα όργανο συνοδείας όπως το λαούτο,  έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτό το πνεύμα – όσο δυνατόν- είναι και οι ηχογραφήσεις του δίσκου. Ο δίσκος  Κεντίδια, ενταγμένος στην παραδοσιακή μας μουσική, έχει εκτελεστικό και μουσικό ενδιαφέρον  και πιθανών να ανοίξει δρόμο σε μια δημιουργική εξέλιξη στην παραδοσιακή μουσική. Εχει σημασία άξιοι μουσικοί όπως ο Κωστής Καλαιτζάκης να  μας κάνουν πρωτότυπες δημιουργικές προτάσεις  και να ανοίξουν δρόμο γα νεότερους συνεχιστές των παραδοσιακών οργάνων.
Από δεξιοτέχνες μουσικούς οι οποίοι ξέρουν καλά και κατέχουν την παράδοση περιμένουμε μια  δημιουργική συνέχεια η οποία δε θα είναι  βασισμένη κυρίως στην αναπαραγωγή ακουσμάτων του παρελθόντος . θα περιμένουμε στο επόμενο βήμα του λαϊκού δεξιοτέχνη Κωστή Καλαιτζάκη  μια πρωτότυπη ουσιαστική δημιουργία, αντάξια της καλλιτεχνικής του πορείας στην παραδοσιακή μουσική μέχρι τώρα.
Στα Κεντίδια συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι εξαίρετοι μουσικοί Μιχάλης Ζάμπας (τραγούδι), Παναγιώτης Ξυδέας (βιολί), Κλέαρχος Κορκόβελος (Τσίμπαλο), Μανώλης Καρπάθιος (κανονάκι), Κώστας Φιλιππίδης, Χρήστος Ζώτος στο λαούτο και Θοδωρής Γεωργόπουλος κλαρίνο.
Links:
www.greekcdshop.com
www.odimusicpro.com

Ακούστε στο you tube:

http://www.youtube.com/watch?v=6pVDrD5RK2k

 

Share

Radio GreekSound Live

radio 200
Δεύτερο Πρόγραμμα

 

Facebook

Twitter

Ελληνική Μουσική και Όργανα

Νταούλι

Νταούλι

Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα Μεμβρανόφωνα Νταούλι Γνωστό ήδη από τους...

Δελτία ενημέρωσης

Εγγραφείτε στην λίστα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα www.mousikorama.gr μείνετε ενημερώμενοι για τα μουσικά νέα, συνεντεύξεις και μουσικά άρθρα.

Radio Greek Sound Live

Radio Greek Sound Νέα